4e Editie Frysman triathlon op 24 juni
 
Op 24 juni aanstaande wordt nabij het Rea Klif de 4e editie van de Frysman georganiseerd. De Frysman is een hele triathlon waarbij 3,8 kilometer in het IJsselmeer wordt gezwommen, waarna de deelnemers 4 ronden van 45 kilometer door het glooiende Gaasterland fietsen om op de vereiste 180 kilometer te komen. Als afsluiter wordt een 42,2 km lange marathon gelopen. Inmiddels is de Frysman binnen de triathlon-wereld uitgegroeid tot een begrip en zijn Warns en Gaasterland op de kaart gezet als waar duursportmekka!
 
Tijdens de eerste, heroïsche editie in 2015 werden organisatie en deelnemers door het weer en de elementen flink op de proef gesteld. Inmiddels is het evenement toe aan haar 4e editie en is het qua omvang verdrievoudigd. Startten er bij de eerste editie 60 deelnemers, dit jaar waren de 175 startplaatsen binnen een week na de opening van inschrijving op 5 december al vergeven.
 
De start van dit spektakel is om 07.30u in de ochtend en na 3,8 km zwemmen in het IJsselmeer begint de krachtmeting op de fiets. De variërende 45 km lange route voert langs Stavoren, Warns, Hemelum, Rijs, Ruigahuizen, Nijmirdum, Oudemirdum, Mirnser Klif en Laaksum weer terug naar het Rea Klif. Dit jaar komen de atleten niet door Bakhuizen, vanwege wegwerkzaamheden bij Hemelum.
 
De echte slijtage slag vind plaats bij het hardlopen. De loopronde van 7 km loopt via Laaksum, Warns en Skarl over het zandpad (“stiekeme pad”) weer naar het Rea Klif en wordt maar liefst 6 keer afgelegd! In Warns krijgen de deelnemers bij verzorgingspost De Weyde Blick een bekertje sportdrank en een spons aangeboden.

De snelste finisher zal binnen de 9 uur aan de finish verschijnen. Maar het gros komt toch tussen de 10 en 12 uur na het startschot voor de laatste keer het Rea Klif op lopen. De tijdslimiet is 15 uur voor alle drie onderdelen samen.
Naast de 175 atleten zijn er zo’n 120 vrijwilligers op de been om deze dag te begeleiden als verkeersregelaar, verzorger of kano-begeleider tijdens het zwemmen. Lokale bedrijven ondersteunen het evenement met materieel en middelen als “Freon fan Frysman”.
De organisatie, Stichting Frysman, vraagt aanwonenden om de vlag buiten te hangen en enigszins rekening te houden met de voorbij komende deelnemers. Alle aanwonenden krijgen twee weken voor het evenement nog een flyer in de brievenbus over het tijdstip dat deelnemers voorbij kunnen komen. Het evenement is een waar spektakel om te volgen, verwacht wordt dan ook dat enkele honderden bezoekers de weg naar het Rea Klif zullen volgen.
 
Wegafsluiting en fietsers op de weg
In overleg met de gemeente SWF is besloten om de weg tussen Laaksum en Stavoren af te sluiten voor verkeer. Verkeer wordt omgeleid middels duidelijke bebording langs de wegen. De deelnemende fietsers hebben van gemeente SWF en Fryske Marren ontheffing gekregen om de fietspaden te negeren en fietsen over de hoofdrijbaan. De wegafsluiting en het negeren van de fietspaden dienen ter extra veiligheid voor de deelnemers en het overige verkeer.